Начало НОВИНИ САЩ: Доналд Тръмп бие в Айова

САЩ: Доналд Тръмп бие в Айова

0

Доналд Тръмп спечели категорично първичните избори на  републиканците в щата Айова. Той събра 50.9% от гласовете, оставяйки далеч след себе си губернаторът на Флорида Рон ДеСантис, който спечели 21.3% и Ники Хейли, която взе 19.4%. Четвърти остана Вивек Рамасвами, който получи 7.7% и прекрати по-нататъшното си участие в кампанията. 

Леденото време в Айова попречи на огромна част на избирателите на републиканците да излязат и да гласуват. Формата на първичните избори в Айова е ко́кус (англ. caucus) – събрания на поддръжници. 

Изборните събрания в Айова по традиция са първият етап от вътрешнопартийните избори на Републиканската партия в Съединените щати. Следващият етап ще бъде в Ню Хемпшир, който ще се проведе на 23 януари. Кандидатът на Републиканската партия ще бъде определен до края на пролетта и ще бъде официално номиниран на конгрес през юли. 

През февруари Върховният съд на САЩ ще разгледа жалбата на Тръмп срещу решение на Върховния съд на щата Колорадо, с което забрани името му да фигурира в бюлетината за изборите заради подстрекателство му към метеж. Решението на Върховния съд на САЩ ще е обвързващо и за останалите щати.
Кандидатът на демократите вероятно ще бъде Джо Байдън – обикновено партията подкрепя кандидатурата на действащия президент. Въпреки това Демократическата партия също ще проведе първични избори. Първичните избори в Демократическата партия стартират от Ню Хемпшир на 23-и този месец. 

Президентските избори в САЩ ще се проведат на 5 ноември т.г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук