Начало НОВИНИ Протест в защита на паметника ”Альоша” се провежда в Пловдив

Протест в защита на паметника ”Альоша” се провежда в Пловдив

0

Протест в защита на паметника ”Альоша” започва в Пловдив, предава Нова телевизия. Бранителите на съветския монумент се събират пред сградата на общинския съвет. Днес там трябваше да се разглежда предложението за преместване на паметника, но точката не е включена в дневния ред на сесията.

Страстите и обществените дебати около съдбата на „Альоша” се нажежиха след като общински съветници от ПП-ДБ поискаха монументът да бъде преместен в музея на социалистическото изкуство.

Граждани на Пловдив се обявиха против преместването. Те заявяват, че монументът е символ на града и мястото му е горе на хълма.

„Ние обичаме Пловдив и искаме паметникът да остане. Г-н Славенски не предлага дебат, а решение – общинският съвет да гласува демонтаж на монумента.Това е недопустимо. Събрали сме се, за да заявим ясно мнението си, че не сме съгласни с преместването”, каза жител на Пловдив. Според него това е подмяна на паметта.

По думите на общинския съветник от ПП-ДБ Владимир Славенски основният мотив за предложението е, че паметникът „Альоша” символизира тежък за България период в българската история. Той добави, че точката ще бъде разгледана, след като община Пловдив изготви финансово и техническо становище как ще стане реконструкцията и преместването. Славенски уточни, че двете предложения за референдум и преместване са комплектовани.

„Предлагаме морален акт на общинския съвет. Залагаме на българското национално достойнство”, каза той.

Представители на Групата на БСП в общинския съвет заявиха, че позицията им е заявена в декларация, която днес ще бъде прочетена отново. Те са за запазване на всички паметници, които са на територията на България и против видоизменянето им.

Гражданите на Пловдив заявиха, че ще бранят момумента до край. Пред сградата на общинския съвет има засилено полицейско присъствие.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук