Начало НОВИНИ Китай отказа да се срещне със Зеленски в Давос

Китай отказа да се срещне със Зеленски в Давос

0

Китайската делегация в Швейцария, начело с премиера Ли Цян, отказа да проведе среща с президента на Украйна Володимир Зеленски, предаде Politico, позовавайки се на свои източници.

Китайците умишлено са отказали такава среща, не става въпрос за натоварен график. Украинските официални лица не криеха желанието си да се срещнат с китайски представители в Давос, за да обсъдят възможностите за слагане на край на войната с помощта на Китай.

Китайската делегация в Швейцария имаше достатъчно възможности да седне срещу украинските си колеги, независимо дали в Берн или на Световния икономически форум в Давос, пише Politico. Всяка среща би задоволила дългогодишната надежда в Киев за провеждане на откровени, лични дискусии с висши служители от Пекин. Китайците обаче са отказали.

Китай отказа да се срещне със Зеленски, след като Русия призова Пекин да прекрати дипломатическите си срещи с Киев. Това е поредно доказателство, че Китай няма намерение да настоява да се сложи край на войната в Украйна и застава откровено на страната на руската агресия. Киев твърди, че украинската делегация не е искала провеждането на среща с Китай в Давос, макар че имаше изказвания именно в тази посока.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук