Начало НОВИНИ Джейк Съливан: Без помощ от САЩ, Украйна ще може да воюва само...

Джейк Съливан: Без помощ от САЩ, Украйна ще може да воюва само още няколко седмици

0

Високопоставени служители в администрацията на президента на САЩ Джо Байдън предупредиха членовете на Конгреса, че Русия може да спечели конфликта в Украйна в рамките на седмици или месеци, освен ако Вашингтон не предостави нов пакет помощ на Киев, предаде NBC.

Според прогнозата на помощника на президента по националната сигурност Джейк Съливан и директора на националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс, без допълнителна военна помощ от САЩ Украйна ще може да воюва „само още няколко седмици, може би месеци“.

Представителите на администрацията дадоха на законодателите срокове за това, кога военните ресурси на Киев ще бъдат изчерпани и оценка на ситуацията на бойното поле.

 
 

Както отбелязват източниците, оттеглянето на помощта „ще отекне в целия свят“ и ще повлияе на позицията на други съюзници, които може да преосмислят отношенията си с Вашингтон.

Администрацията на Вашингтон изпрати искане до Конгреса преди почти четири месеца за допълнителни бюджетни кредити през фискалната 2024 г., която започна в Съединените щати на 1 октомври 2023 г., основно за оказване на помощ на Израел и Украйна, както и за противодействие на Китай и Русия в азиатско-тихоокеанския регион. Общо изпълнителната власт на САЩ, ръководена от демократа Байдън, би искала да получи около 106 милиарда долара за тези цели.

По-нататъшната съдба на искането и алтернативните законопроекти остава неясна. Няколко републиканци в Камарата на представителите и Сената на Конгреса се обявиха през последните месеци срещу продължаването на предоставянето на финансова помощ на Киев. Председателят на Камарата на представителите, републиканецът Майк Джонсън, предупреди няколко пъти за намерението си да обвърже по-нататъшната помощ за Украйна със затягане на контрола над южната граница на САЩ. Лидерът на републиканското малцинство в Сената Мич Макконъл се изказа в подобен дух. Дебатите между управляващата Демократическа и опозиционната Републиканска партия в САЩ по тези въпроси продължават.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук