Начало НОВИНИ Ханс Лайтенс: Опитите за спиране на нахлуването на мигранти в ЕС са...

Ханс Лайтенс: Опитите за спиране на нахлуването на мигранти в ЕС са безнадеждни

0

Ръководителят на агенцията за граничен контрол на ЕС Frontex Ханс Лайтенс се застъпи за хуманното отношение към мигрантите и отбеляза, че опитите да се затворят до голяма степен външните граници на ЕС за мигранти са безнадеждни.

Лайтенс изрази несъгласие с опитите за подобряване на защитата на външните граници на ЕС. „За да бъде ясно: нищо не може да спре хората да пресекат границата, нито стена, нито ограда, нито море, нито река“, каза той пред вестник Welt am Sonntag. Според него, единственото, което може да се направи, е да се забави потокът от хора към ЕС и да се контролира по-добре.

Понякога, както отбеляза ръководителят на Frontex, се мисли, че „можете просто да затворите капачка на бутилката и тогава миграцията ще спре“. „Но това е погрешно мнение“, каза той. Коментирайки продължаващите дискусии по темата за миграцията, Лайтенс подчерта, че „разговорът за спиране на потока от хора“ и „затваряне на граници“ не може да се обсъжда постоянно. „Моята задача е да намеря баланс между ефективното управление на границите и зачитането на основните права“, каза той.

Вместо да продължи да настоява за мерки за сигурност на границите, Лайтенс се застъпи за процедури за убежище директно на външната граница, бързо депортиране на отхвърлени търсещи убежище лица и споразумения с трети страни, които включват например съвместни полицейски разследвания на мрежи за контрабанда на хора.

На 20 декември страните от ЕС се споразумяха за пакт за миграцията и убежището. Той включва създаването на единен механизъм на „гъвкава солидарност“, в рамките на който страните от общността ще трябва да реагират на увеличаване на миграционния поток към някоя от страните от общността. Говорим или за преместване на част от нелегалните имигранти на територията на друга страна от ЕС, или за изплащане на обезщетение за всеки отхвърлен мигрант. Инициативата предвижда и засилване на контрола по външните граници на ЕС.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук