Начало НОВИНИ Лавров на среща на ООН: Мирните планове от Украйна са прикритие за...

Лавров на среща на ООН: Мирните планове от Украйна са прикритие за продължаване на войната

0

Руският външен министър Сергей Лавров влезе в конфликт с представителите на САЩ и поддръжниците на Украйна по време на среща на Съвета за сигурност на ООН снощи, на която Москва изключи възможността да приеме какъвто и да било мирен план, подкрепян от Киев и Запада, а Китай предупреди, че по-нататъшен световен хаос може да повлияе на забавящата се световна икономика, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Лавров, заяви, че украинските сили напълно са се провалили на бойното поле и „са неспособни“ да победят или отслабят Русия.

Той каза пред Съвета за сигурност на ООН, че Москва винаги е готова да преговаря за мир, но според него мирните планове, представени от Украйна и нейните западни „господари“, се използват „само като прикритие за продължаване на войната и за продължаване на получаването на пари от западните данъкоплатци“.

„Всички тези формули са път за никъде и колкото по-скоро Вашингтон, Лондон, Париж и Брюксел осъзнаят това, толкова по-добре за Украйна и Запада“, каза още той и предупреди, че техният „кръстоносен поход срещу Русия вече е създал нови, ясни, репутационни и екзистенциални рискове“.

Заместник-представителят на САЩ в ООН Робърт Ууд отхвърли твърденията на Лавров като „просто откровена дезинформация“ и контрира, че именно нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 г. е поставило началото на войната, а президентът Владимир Путин, „с едноличен стремеж към заличаване на Украйна и подчиняване на нейния народ, я удължава“.

„Империалистическите замисли на Русия са очевидни“ и „единственото решение за Русия е нищо друго, освен капитулация – пълна капитулация от страна на Украйна, а това просто не е приемливо за международната общност“, добави Ууд, подчертавайки, че войната може да приключи още утре, ако Москва изтегли стотиците хиляди свои войници от международно признатата територия на Украйна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук