Начало БЪЛГАРИЯ Парламентът прекратява пълномощията на Десислава Атанасова, Борисов оглави ПГ на ГЕРБ

Парламентът прекратява пълномощията на Десислава Атанасова, Борисов оглави ПГ на ГЕРБ

0

Парламентът гласува прекратяване на пълномощията на Десислава Атанасова като народен представител. Доскорошният лидер на парламентарната група на ГЕРБ-СДС се оттегля от Народното събрание, след като беше избрана за конституционен съдия.

Атанасова беше лидер на парламентарната група на ГЕРБ-СДС в 5 поредни Народни събрания – 45-ото, 46-ото, 47-ото, 48-ото и доскоро в 49-ото Народно събрание.

Народните представители започнаха обсъждането на прекратяване на пълномощията като народен представител на Десислава Атанасова. В началото на заседанието депутатите приеха програмата за работа на парламента за тази седмица.

От парламентарната трибуна беше обявено, че Бойко Борисов става председател на ПГ на ГЕРБ-СДС, заместник-председатели са Деница Сачева, Теменужка Петкова, Рая Назарян и Румен Христов, секретар – Александър Ненков.

В дневния ред е също второто четене на изменения в Закона за държавната финансова инспекция и годишните отчети за дейността на Българската телеграфна агенция, включващи и финансови отчети за 2020 г., 2021 г. и 2022 г.

Като първа точка в петък депутатите ще обсъдят изменения в Наказателно-процесуалния кодекс.

Междувременно изборът на Атанасова и дългогодишния съдия Борислав Белазелков предизвика недоволство. За днес е насрочен и протест.

Вчера президентът сезира Конституционния съд срещу избора на двамата нови съдии. Един от мотивите на държавния глава е, че в решението на парламента е записан деветгодишен срок на мандата им при положение, че две години от него са изтекли.

Румен Радев призова също Атанасова и Белазелков да не полагат клетва, докато Конституционният съд не се произнесе по казуса.

Двамата нови съдии бяха избрани в петък, с гласовете на конституционното мнозинство – ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук