Начало БЪЛГАРИЯ Задържана е организирана престъпна група за търговия с инструменти менте и пране...

Задържана е организирана престъпна група за търговия с инструменти менте и пране на пари

0

Организирана престъпна група за данъчни престъпления, измами, използване на чужди търговски марки и пране на пари е разкрита в Пловдив. 

Нанесените щети за милиони левове. 

Разплитането на мрежата започва през миналия септември след оперативна информация за няколко души, които през специално създадени  сайтове продават различни строителни инструменти. Те са произведени в Китай, но се рекламират като известни германски марки. Открити са фирми на подставени лица, които да осъществяват търговската дейност. Стоките са транспортирани до клиентите през куриерски фирми, съобщи директорът на ОД на МВР Пловдив Георги Чергов.

Оборотите за 2022 година са 2.5 милиона лева, а за миналата – 3 милиона лева, като за тях не са плащани никакви данъци. 

Организаторите на комбината са изпирали парите чрез закупуване на имоти и скъпи автомобили. В хода на операцията, освен документи и стоки, са иззети и 14 луксозни коли, които са закупувани  от участниците в групата, които иначе са декларирали от тях доходи от 300 – 400 лева месечно.

Претърсени са близо 30 жилища и складове в Пловдив и едно извън града. В триетажен склад, използван от групата, са открити голямо количество стоки, подредени от  пода до тавана. Само през две от дружествата на групата са преминали близо 2 и половина милиона лева недекларирани обороти. От началото на годината до днес на митница Варна са съдържани няколко контейнера със стоки, чийто получател е едно от дружествата, предмет на разследването.

На този етап за 72 часа са задържани 10 души на възраст, 7 мъже и 3 жени от 20 до 58 години, съобщи наблюдаващият прокурор Галина Минчева-Андреева. Тя уточни, че петима от обвиняемите са от едно семейство. Възможно е в хода на продължаващото разследване в ареста да попаднат и още участници в схемата.

На единия от задържаните е повдигнато обвинение за създаване и ръководене на организата престъпна група, на останалите деветима за участие  и за пране на пари чрез покупка на имоти, коли и превалутиране. Двама са и с обвинения за данъчни престъпления.

Разследването продължава с доказване на престъпления срещу интелектуалната собственост и измами на граждани.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук