Начало НОВИНИ Русия и Украйна с взаимни обвинения за катастрофата с военния самолет

Русия и Украйна с взаимни обвинения за катастрофата с военния самолет

0

Русия и Украйна си прехвърлиха взаимно отговорността за катастрофата на руския военен самолет близо до границата с Украйна на заседание на Съвета за сигурност на ООН, свикано спешно по искане на Москва.

Русия обвинява Украйна, че е свалила самолета, в който, според руските власти, е имало 65 украински военнопленници. Заместник постоянният представител на Русия в ООН Дмитрий Полянски заяви: „Цялата информация, с която разполагаме, показва, че ние имаме работа с едно предумишлено и добре обмислено убийство“.

Полянски обвини украинците, че са готови да жертват своите собствени граждани заради геополитическите интереси на Запада.

„Украйна не беше информирана за броя на машините, пътищата и средствата за транспортиране на пленници. Това само по себе си би могло да представлява нарочен акт от страна на Русия, за да застраши живота и сигурността за военнопленниците“, отговори украинският заместник постоянен представител в ООН Кристина Хайовишин.

Заместник-генералният секретар на ООН Розмари Ди Карло изтъкна, че световната организация не може да провери твърденията и обстоятелствата около катастрофата, но е ясно, че инцидентът става в условията на руската инвазия в Украйна и бушуваща война.

„Призоваваме всички замесени страни да се въздържат от действия, изявления или обвинения, които могат да разпалят допълнително този опасен конфликт“, каза Ди Карло.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук