Начало НОВИНИ Международната репутация на Америка претърпя съкрушителни щети и продължава да се влошава

Международната репутация на Америка претърпя съкрушителни щети и продължава да се влошава

0

Вече повече от четири месеца Конгресът на САЩ не може да приеме нова програма за финансиране на крайно необходимата военна помощ за Украйна.

През това време международната репутация на Америка е претърпяла съкрушителни щети и продължава да се влошава все повече.

За това предупреждава The Atlantic, едно от най-авторитетните социално-политически списания в САЩ.

На 17 януари председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън е организирал парти в чест на 100-те си дни на поста. Този уикенд обаче Конгресът празнува друга 100-дневна годишнина – откакто президентът Джо Байдън поиска 106 млрд. долара спешна помощ за отбрана на Украйна и Израел. Този пакет все още не е приет, въпреки уверенията на републиканците, че разбират важността на предоставянето на помощ на двете воюващи страни.

The Atlantic отбелязва, че и Украйна, и Израел се нуждаят от спешна помощ, тъй като и двете страни изпитват сериозен недостиг на собствени ресурси. Републиканците обаче настояват, че първо трябва да се финансира укрепването на границата на САЩ с Мексико.

Тогава Байдън включи разходите за границата в същия пакет за финансиране, както и помощта за Украйна и Израел – същия пакет на стойност 106 млрд. долара, който все още не е приет поради съпротивата на републиканците.

„Политическата реалност е, че Доналд Тръмп е враг на Украйна и почитател на руския диктатор Владимир Путин. С приближаването на повторната номинация на Тръмп неговата партия – особено в Камарата на представителите – се поддаде на пропутинския му натиск“, пише The Atlantic, като обяснява причините за неотстъпчивостта на републиканците.

Последиците от това обаче ще засегнат не само за Украйна и Израел. Именно сега се разрушава международната репутация на САЩ, а с това и сигурността на онези страни, които в продължение на десетилетия можеха да се доверяват на американските обещания.

„Истинският резултат от фиаското в Конгреса ще бъде сривът на доверието в САЩ по целия свят. Американските съюзници ще търсят защита от по-надеждни партньори, а самата Америка ще бъде изолирана и отслабена.

Стоте дни на позор, които вече изминаха, са прелюдия към по-страшни бедствия. Всички празнични свещи на света няма да компенсират предателството, което се случва в момента“, заключава The Atlantic.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук