Начало НОВИНИ Зеленски взе окончателно решение да освободи Валерий Залужни

Зеленски взе окончателно решение да освободи Валерий Залужни

0

Президентът на Украйна Володимир Зеленски взе окончателно решение да освободи Валерий Залужни от поста главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна, пише Financial Times, позовавайки се на четири осведомени източника.

Тези източници твърдят, че в понеделник, 29 декември, Зеленски е предложил на Залужни позицията на съветник по отбраната, но генералът е отказал. „Двама от тях казаха, че Зеленски ясно е дал да се разбере на Залужни, че независимо дали ще приеме позицията, ще бъде уволнен от сегашната си позиция“, пише FT.

Въпреки че основното решение за уволнението на Залужни вече е взето, официалната оставка може да дойде по-късно поради факта, че информация за подобни намерения вече е изтекла в медиите.

Никой от събеседниците на FT не можа да каже кой ще бъде назначен на поста главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна на мястото на Залужни. Вероятни кандидати са командирът на сухопътните войски на Украйна Олександър Сирски и началникът на Главното управление на военното разузнаване Кирило Буданов. И двамата са близки със Зеленски.

През последните седмици има слухове, че напрежението между Зеленски и Залужни е достигнало връхна точка и има раздор между двамата. Новината за уволнението на Залужни идва в тежък за Украйна момент, докато тя чака съдбоносното решение на САЩ дали военната помощ към Киев да бъде удължена.

Източник на Meduza в украинското ръководство, запознат със ситуацията, нарече информацията за предстоящата оставка на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна „фалшива“ и добави, че в близко бъдеще няма да има уволнение.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук