Начало НОВИНИ Сергей Лавров: Киев „прави бизнес“ със смъртта

Сергей Лавров: Киев „прави бизнес“ със смъртта

0

Западните страни вече са отпуснали над 200 милиарда долара за военна и финансова помощ на Украйна за по-малко от две години, каза днес на среща с ръководителите на дипломатическите мисии руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от ТАСС, предаде БТА.

За сравнение, ЕС е предвидил по-малко от 80 милиарда долара за социално-икономическо подпомагане на държавите от глобалния Юг и Изток, но за срок от седем години, добави той. По думите на Лавров основните донори на Украйна са САЩ, Германия, Великобритания, Дания, Полша, Норвегия, Нидерландия и Швеция.

Според руския външен министър твърденията на Запада, че Балтийските страни, Швеция и Финландия могат да бъдат „следващите“ държави, които ще бъдат атакувани след така наречената специална военна операция на Русия в Украйна са абсурдни. Лавров подчерта, че подобни изявления са правени, наред с други, и от президента на САЩ Джо Байдън.

 

Киев „прави бизнес“ със смъртта – оръжия, доставени му от Запада, вече са открити във Финландия, Швеция, Дания, Нидерландия, както и в ивицата Газа, каза още руският външен министър. Западът подтиква други държави да доставят руско оръжие на Украйна без съгласието на Москва и Русия ще настоява те да спазват своите ангажименти, посочи той.

Според Лавров когато оръжията се доставят законно, прозрачно и открито, това става въз основа на документи, сред които са и удостоверенията за ползване за лични нужди. „В съответствие с този сертификат получателят на оръжието няма право да го препродава и да го изпраща където и да било без съгласието на страната доставчик“, отбеляза министърът на външните работи на Русия.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук