Начало БЪЛГАРИЯ Лена за ГЕРБ: Това публично страдание от шпиц команда е типичен герберски...

Лена за ГЕРБ: Това публично страдание от шпиц команда е типичен герберски маниер да се взриви всичко

0

Управлението не е на всяка цена, но решението на ПП/ДБ остава да се подкрепи кабинет с мандата на ГЕРБ, с премиер Мария Габриел и с минимални промени в състава.

Този разговор, който в момента се води, е публично страдание от шпиц команда – типичен герберски маниер в опит публично всичко да се взриви.

Такава оценка на последните два дни даде Лена Бориславова в студиото на Нова телевизия. Тя беше депутат от ПП, но подаде оставка още в началото на този парламент, а преди това беше говорител на кабинета „Петков“. Сега е в ръководството на партията.

Поведението на ГЕРБ – публично вайкане, има две тълкувания.

Първото е да се вкара държавата в избори.

А второто, че с този маниер ГЕРБ искат да предоговорят всичко, тъй като „апетитът идва с яденето“. Бориславова обаче заяви убеденост, че ротацията ще се случи, както е договорена и с минимални промени след оценка и анализ, който в момента се прави.

Ако зависи от ПП, няма да се стигне до избори, гарантира Бориславова, която обаче уточни, че не участва в разговорите за ротацията. Що се отнася до нас, ротацията ще се случи, както е договорена, допълни Бориславова.

„Няма договорка за външно министерство. Важното е не на кои места може да се класираме, а кое би работило за държавата. Въпросът е може ли да се съчетава ролята на премиер с външен министър“, обясни Бориславова, коментирайки намерението на ГЕРБ Мария Габриел да съвместява двата поста – премиер и външен министър.

По думите й, ако Делян Добрев действително има документ, в който да е записано това, което твърди, е щял вчера в студиото да дойде с документа и да го размята публично.

Бориславова обясни, че единствено МВнР е свободно и недоговорено, на практика е много тежко министерство и с двете войни и много ангажименти. Реално никоя цивилизована и европейска държава не си позволява такова съвместителство, пък ако Мария Габриел и Николай Денков работят толкова добре заедно, не е ли логично огледално да си завъртят ролите, които имат в момента. 

Бориславова посочи, че имало три държави в света, където двата поста се съвместявали – Катар, Фиджи и Самоа. „В нито една европейска държава, никой не си позволява подобно съвместителство“, посочи Лена Бориславова. 

Бориславова обясни, че профилът на акад. Денков бил на успешен премиер. Тя не се притеснявала толкова за международната легитимация, важно било да се върши работа. И даде пример, че Бойко Борисов бил добре приет в Унгария, а Кирил Петков също имал своето международно признание, например в рамките на Мюнхенската конференция. По думите й важно било да се намери работещо решение. 

Случва се страдание в национален ефир, което е за предоговаряне на позицията. Ще поискаме от нашия Национален съвет мандат да подкрепим мандата на ГЕРБ“, обясни тя.

И добави: „Взехме си урока от Десислава Атанасова за Конституционния съд“. Партийните централи били натоварили акад. Денков и Габриел да водят тези разговори. 

Според нея ГЕРБ имали всички регулатори, във всяка областна управа имали поне един заместник. Имали и министри. „Хайде тогава Калин Стоянов да го заменим“, обяви тя. 

Бориславова попита и защо се изчака седмица и половина за претърсването в заведението на Мартин Божанов. Според нея било обезпокоително, че минало толкова време. Това забавяне следвало да получи своите отговори и затова била необходима парламентарната комисия.

По думите на Бориславова прокуратурата била с доста ниска ефективност по отношение на такива разследвания. Затова трябвало да се попита министърът дали наистина държавното обвинение е казало седмица и половина след убийството да се направи претърсване. Допирателната с Пеевски била, че всички партии гласували единодушно за комисията. И тя призова всички, които имат данни за Божанов, да застанат пред комисията. 

По повод на земеделския министър Кирил Вътев каза, че ще се направи оценка на неговата работа. Тя посочи, че протести на „зърнарите“ имало в цяла Европа. Бориславова отново повтори, че на всеки министър ще бъде направена оценка. 

За регулаторите тя каза, че трябва да се направи оценка на досегашната им работа. Според нея трябвало да се направи сериозна оценка на КЗК например и знаейки как досегашното ръководство на комисията с роднински връзки в ГЕРБ взема определени решения.

Попитана за Делян Пеевски Бориславова смята, че както ПП е в коалиция с ДБ, така ГЕРБ били в коалиция с ДПС.

За СОС обясни, че местните избори не бива да се използват като мехлем за наранени лидери. По думите на Бориславова ПП-ДБ-СС предложили различни варианти и нито един от тях не преодолял твърдата съпротива на хората, които са на трето място. 

Попитана за думата слобка, която тя първа използва, каза не се сеща за по-подходяща, засега. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук