Начало НОВИНИ Румънския премиер Марчел Чолаку уверява: Русия не е извършила нито едно умишлено...

Румънския премиер Марчел Чолаку уверява: Русия не е извършила нито едно умишлено нападение срещу Румъния

0

Руската федерация не е извършила нито едно умишлено нападение срещу Румъния и със сигурност няма и да го направи, увери премиерът на Румъния Марчел Чолаку.

Думите му са по повод получени от населението предупреждения RO-ALERT през изминалата нощ заради дронове край намиращия се в близост до румънската територия украински град Одеса.

Населението в окръг Тулча и едноименния град получи през изминалата нощ три известия чрез системата RO-ALERT за предупреждение във връзка с възможно падане на предмети от въздушното пространство в контекста на войната в Украйна. Това са първите предупреждения от този тип от началото на тази година, информира Инспекторатът за извънредни ситуации.

Жителите на Тулча бяха предупредени за възможност за падане на предмети от въздушното пространство и им беше препоръчано да вземат мерки за защита и подслоняване, ако ситуацията го налага.

В социалните мрежи редица лица от окръг Тулча заявиха, че са чували силни експлозии продължително време, но и звук от прелитащи самолети, и това ги изплашило, допълва БТА.

„Руската федерация не е направила нито едно умишлено нападение срещу Румъния и ви казвам със сигурност, че няма и да го направи, не е оправдано подобно нещо. Имаме система за борба с дроновете, която вече функционира край Дунав, особено в района на (украинския град) Исмаил. Държавата има задължението да информира, понякога това информиране ни притеснява, понякога не ни харесва. Но не е имало нападение срещу Румъния“, заяви Чолаку, цитиран от „Аджерпрес“ и БТА.

Той подчерта, че „Румъния никога бе е била по-сигурна от военна гледна точка, колкото сега, и никога няма да бъде по-сигурна от сега“.

„Всички знаем как работи RO-ALERT, това не е първото предупреждение, но мисля, че така е правилно. Аз като гражданин, особено след Революцията (от 1989 г.), искам да бъда информиран и да знам истината. Но Румъния не е в никаква опасност да влезе във война“, изтъкна още премиерът.

Румънското министерство на отбраната заяви по-рано днес, че нито един дрон не е достигнал територията на Румъния. Институцията информира, че самолети F-16 на турските военновъздушни сили са били вдигнати от авиобазата във Фетещ, Южна Румъния, за извършване на проверка на националното въздушно пространство, в контекста на новите атаки с дронове срещу украинската пристанищна инфраструктура в градовете Исмаил и Рени.

Според украинските медии при експлозиите в Исмаил са били ранени трима души, а също така са пострадали пристанищни съоръжения, пътища, камиони и леки автомобили, посочва телевизия Диджи 24.

Миналата година Румъния неколкократно съобщи, че отломки от руски дронове са откривани на нейна територия след атаки срещу украински обекти на отсрещния бряг на река Дунав.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук